Revolta contra ţiganilor din Hădăreni

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Ciocnirile de la Hădăreni sunt cunoscute în istoria recentă a României ca o revoltă spontană a etnicilor români și maghiari împotriva comunității țigănești din satul Hădăreni, comuna Chețani, județul Mureș, în toamna anului 1993, pornită de la ucidera unui etnic român la cârciumă de către câțiva romi din localitate. În urma ciocnirilor etnice, trei romi au fost uciși.

În seara zilei de 20 septembrie 1993, un tânăr de 25 de ani de origine română, C. Chețan, tatăl unei fetițe de trei ani, a fost chemat să intervină în apărarea tatălui său, care intrase într-o ceartă aprinsă cu trei romi din localitate – G. Ghețan și frații Lăcătuș, R. L. și A. P. La un moment dat, R. L. L. l-a înjunghiat cu un cuțit în piept pe C. Chețan, care a decedat la scurt timp. Vestea uciderii lui “Crăciunel” s-a răspândit ca fulgerul în sat. Furia localnicilor a fost alimentată și de atitudinea pasivă a organelor de poliție din localitate la auzirea tragicului eveniment.

Incidentul i-a umplut de furie pe sătenii români și maghiari. O mulțime numeroasă și revoltată s-a adunat spontan și a luat atitudine împotriva romilor care se refugiaseră și se baricadaseră într-o casă. Și deoarece aceștia au refuzat să iasă afară pentru a fi predați poliției, mulțimea a dat foc casei. Doi dintre romi au încercat să părăsească în fugă casa incendiată, dar au fost prinși și omorâți în bătaie, în timp ce al treilea a ars de viu înăuntru. Romii vecini au început să se jelească și mulțimea înfuriată a pornit atunci prin sat dând foc în total la 13 case în care locuiau romi. Alte șapte au fost devastate. Romii s-au refugiat în localitățile învecinate, Chețani și Luduș.

Autoritățile de la vremea respectivă au fost depășite, ba mai mult, sunt voci care susțin că au încurajat aceste manifestări violente ale populației majoritare.

Furia populației majoritare a fost generată de faptele antisociale ale romilor și nepăsarea poliției. În perioada anterioară incendierilor, au fost reclamate zeci de furturi din ogrăzile românilor și maghiarilor. Reclamațiile nu au fost rezolvate, iar încăierarea celor patru din cârciumă a declanșat ciocnirile interetnice.

În urma incendierilor, autoritățile au demarat o anchetă care a fost urmată de întocmirea unor dosare penale având ca părți vătămate membrii familiilor de romi ale căror gospodării au fost distruse parțial sau integral în incendii.

În urma procesului care a urmat, cinci au fost condamnați la câte doi ani cu suspendare, iar alți trei la câte cinci ani, deci un total de 25 de ani de închisoare. Totodată, conform sentinței Înaltei Curți de Casație și Justiție de la București, inculpații condamnați au fost obligați să plătească familiilor victimelor despăgubiri în valoare de 2.130.000.000 lei.

În 5 iulie 2005, o primă soluție a CEDO în cazul “Hădăreni” consfințea stingerea pe cale amiabilă a conflictului în cazul a 15 persoane, acestea urmând să primească despăgubiri în valoare de 262.000 de euro. Celor șapte rromi rămași, care nu s-au înțeles cu statul român, CEDO le-a dat, în 12 iulie 2005, soluție favorabilă, Curtea Europeană condamnând statul român la plata altor 238.000 de euro.[3]

Rromii din Hădăreni, asistați de Liga Pro Europa, au făcut însă cerere de revizuire a sentinței din 12 iulie a Curții Europene a Drepturilor Omului, de condamnare a statului român, considerând că li s-au încălcat dreptul la viață și dreptul la proprietate, iar cererea acestora a fost respinsă de Înalta Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Între timp la CEDO s-au adresat și reclamantele V. (R.) L., născută în 1970, și fiicele acesteia, S.-L. R., născută în 1990, și R.-C. R., născută în 1994, cetățene române care locuiesc în prezent în Belgia.

Drept urmare, V., însărcinată, rămasă fără casă și lipsită de vreun ajutor din partea autorităților, a fost nevoită să trăiască într-un apartament din Luduș, județul Mureș, cu alte 16 persoane. Ea a născut-o între timp pe R. R., care a dezvoltat un defect de vorbire, din cauza întâmplărilor prin care a trecut mama în timpul sarcinii, se spune în plângerile făcute la CEDO în 2003 și 2004.

Revolta contra ţiganilor din Hădăreni

În urma procesului din țară, femeia a primit 25 de milioane de lei vechi (2.500 de lei noi) ca daune morale, însă o altă văduvă a unui rrom decedat în atacul din 20 septembrie 1993 a primit de patru ori mai mult, fiind și sora altor doi rromi decedați atunci. Fiica cea mare a V. L. a primit o alocație lunară de 30 de lei, dat fiind că fusese întreținută anterior de A. P. L., însă cea mică nu a fost recunoscută drept fiica lui. Procesul s-a încheiat pe 25 februarie 2005, fără a fi admisă plata altor daune materiale.

În plângerea la CEDO, V. L. a cerut plata unor daune materiale pentru pierderea bunurilor sale odată cu distrugerea casei. De asemenea a solicitat daune materiale pentru ea și fiicele ei, toate trei fiind lipsite de venitul adus de fostul partener, respectiv tată.

CEDO a constatat că în acest caz a fost încălcată Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la articolul 3 – interzicerea torturii, pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, articolul 8 – dreptul la respectarea vieții private și de familie, alături de articolul 14 – interzicerea discriminării, precum și la articolul 6 – dreptul la un proces echitabil.

Având în vedere gravitatea încălcărilor și ținând cont de deciziile instanțelor din țară și de sumele deja alocate reclamantelor, CEDO a hotărât ca statul român să plătească V. R. (concubina lui L.) 17.000 de euro, cu titlu de daune morale și materiale; S. R. – 11.000 de euro, cu titlu de daune morale; R.R. – 11.000 de euro, daune morale, precum și 3.000 de euro celor trei reclamante pentru cheltuieli de judecată.

Anul 2005

Incidentele de la Hadareni se repeta dupa mai bine de 12 ani. O data cu punerea sub sechestru bunurilor mobile si imobile ale satenilor care au incendiat casele unor familii de romi in toamna anului 1993, spiritele s-au incins in ultimele zile in localitatea de pe malul Muresului. O data cu executorul judecatoresc, care a pus sechestru pe mai multe case apartinand unor romani si maghiari, si-au facut aparitia zeci de jandarmi si membrii trupelor de interventie ale Politiei.

In ciuda comunicatului oficial, echipele de jandarmi si politisti disparusera. In urma cu cateva zile, satul a devenit un adevarat butoi cu pulbere. Romanii si maghiarii care risca sa-si piarda casele sau autoturismele s-au revoltat si s-au considerat defavorizati de instante, iar romii – care au fost victime la vremea conflictului interetnic – au fost foarte mandri de ei. “Le luam casele, masinile, iar daca mai raman datori le luam si copiii!”- jubila ieri in fata birtului din sat un rom care, se pare ca, pe vremea conflictului, nici nu se afla in comuna.

La capatul satului Hadareni sunt casutele saracacioase ale romilor. Acestia nu sunt furiosi, ci mai degraba obraznici. “Voi romanii ar trebui sa stiti ca suntem multi si noi facem legea. Ce daca am furat? Daca nu avem! Voua va da statul tot ca sunteti romani, dar noi tiganii nu primim nimic. Ati vazut, acum va luam si casele si masinile, iar daca asta nu este destul, va luam si copiii!” – ne declara cu un calm iesit din comun un tigan.

Vorbele lui sunt identice cu cele ale unui alt membru al comunitatii cu care ne-am intalnit in centrul satului, in fata carciumii. Incercam sa-i explicam ca legile nu sunt de partea unora sau a altora, si castigarea unui proces nu inseamna ca trebuie continuate ostilitatile, dar tiganul nostru da din mana si scuipa scurt la o palma de varful pantofilor nostri. Se intoarce cu lehamite si intra in casa.

Anul 2013

Hădăreni revine in atentie pentru ca am fost din nou urecheati pt ca s-au facut foarte puţine lucruri faţa de cele care s-au stabilit la CEDO. Saptamana trecuta am fost la Hadăreni pentru a mă convinge la faţa locului de situaţia reala si am constatat din nefericire ca lucrurile sunt rămase in urmă si ca unele persoane din ministere habar nu au ce se intampla la Hădăreni. Astazi avem o situaţie clară cu ce trebuie să facem.

Am identificat pentru două din cele trei case suprafete de teren aflate in legala stare juridica, am identificat proiectantul, dar avem proiecte care de ani de zile stau pe un CD. Am stat de vorbă cu cei care se simt discriminaţi. In aceasta saptamana suntem in masura sa solicitam Bucurestiului sumele necesare de la ANL pentru începerea lucrărilor la cele două case.  Al treilea proprietar ar trebui sa fie o femeie care a cerut 95.000 de euro daune, acum solicită banii pe casă şi nu casa. Instanţa spune că este necesară refacerea locuinţelor.
In aceasta toamna două din cele trei locuinte trebuie să fie date la cheie. In legatura cu solicitanta am date vagi, e undeva prin Irlanda”, a declarat prefectul de Mureş, care a precizat că a început să facă demersurile necesare pentru ca statul român să îşi îndeplinească obligaţiile împuse de CEDO în acest caz.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât în Cauza “Moldovan contra României” acordarea unor sume variind între 11.000 şi 95.000 de euro, în total 262.000 de euro, pentru daunele morale şi materiale suferite de unii rromi din localitate, cărora li s-a ars casa şi li s-au distrus bunuri. Ulterior suma a fost suplimentată cu încă 288.000 de euro, deci un total general de 550.000 de euro.

Revolta contra ţiganilor din Hădăreni, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Share Button

(Articol citit de 427 ori, 1 vizite astazi)....... Newsletter

0 comentarii

Loading Facebook Comments ...

Adauga comentariu

Nickname:
E-mail:
Website:
Comentariu:

Alte articoleinapoi la pag. principala

Taranii maramureseni in anii 60 (video)

Taranii maramureseni in anii 60 (video)(0)

Greutățile de zi cu zi din viața unui băiat român și a familiei sale sunt prezentate poetic în acest scurt film documentar realizat pentru a fi proiectat în școlile americane. Nu este clar dacă filmul a fost făcut înainte sau după venirea lui Nicolae Ceaușescu la putere (1965). Suntem martori anonimi la viața de zi cu

Misterele pesterilor Dobrogei

Misterele pesterilor Dobrogei(0)

În anul 29-28 a.Ch., proconsulul roman Marcus Licinius Crassus a pornit, în fruntea unei armate, spre ținuturile Moesiei Inferioare, pentru a-i pedepsi și supune pe dacii conduși de Dapyx, rege viteaz, urmaș al lui Burebista. Se dorea acordarea ajutorului unui șef de trib local, Rholes, supus Romei dar în conflict cu Dapyx. În realitate, Marcus

Legenda Panaghiei din Ceahlău

Legenda Panaghiei din Ceahlău(0)

- Nu există la noi în ţară munte mai cântat de poeţi şi mai înţesat de poveşti decât Ceahlăul. Legenda Dochiei, Panaghiei, Pietrii Teiului, Stanilelor, Vârful Toaca, Pietrei Ciobanului sunt doar câteva dintre frumoasele poveşti cu care ne întâmpină bătrânii de la poalele muntelui Ceahlău. Dacă urci pe Ceahlău urmând traseul marcat cu bandă roşie,

Exploatarea auriferă Gura Barza

Exploatarea auriferă Gura Barza(0)

Exploatarea auriferă Gura Barza a intrat în urmă cu opt ani în programul guvernamental de închidere a minelor, însă oamenii din zonă nu s-au ales cu nimic: fostul complex minier a fost devastat în întregime, foştii mineri nu au mai avut posibilitatea să îşi găsească alte locuri de muncă, iar comunitatea de la poalele Munţilor

Biserica Evanghelică din Cincu

Biserica Evanghelică din Cincu(0)

Vin s-o vadă oameni din toate colţurile lumii, din Groenlanda şi până în Noua Zeelandă, Africa de Sud, Hong Kong sau Japonia. Vin s-o vadă români de pretutindeni. Dar uită s-o vadă făgărăşenii, cei care, fiind atât de aproape de ea, nu o mai consideră un obiectiv turistic. Biserica Evanghelică ,,Sfânta Maria” din Cincu este

citeste

Aboneaza-te prin Feedburner !

Introdu adresa de mail pentru a primi noutati.

Join 96 other subscribers

Articolele saptamanii

Top articole

Contacte si Informatii

Retele sociale

Cele mai populare categorii

© 2013 Magazin Cultural Ştiinţific All rights reserved.

Citește mai multe:
Codul lui Nostradamus.

Uluitoarele profeţii ale lui Nostradamus au fost lăsate posterităţii în lucrarea de 4.680 de versete, „Centuriile“. O carte încă enigmatică...

Cărţi blestemate.Cartea lui Dzyan
Cărţi blestemate.Cartea lui Dzyan

Din vremuri străvechi se crede că scrierile care ascund cunoştinţele secrete ale civilizaţiilor străvechi au avut, poate, o origine extraterestră....

Operatiunea Barbarossa4
Operatiunea Barbarossa

Operatiunea Barbarossa (Unternehmen Barbarossa) a fost numele de cod pentru invazia nazista a Uniunii Sovietice in timpul celui de-al doilea...

Ambuscada din Apuseni, 1848
Ambuscada din Apuseni, 1848

Satul Presaca Ampoiului din comuna Meteş, Munţii Apuseni, a ”găzduit” în urmă cu mai bine de 150 de ani una...

OZN – Teoria Conspiratiei

Documentar realizat de Cristian Rautu pentru TVR1, in cadrul seriei Teoria Conspiratiei. Inregistrare de pe postul TVR1. Acest episod este...

Închide